Üniversitemiz ortaklığında ilk kez 2021 yılında “Ata Tohumu, Bu Topraklardaki Geçmişimiz ve Geleceğimizdir” mottosuyla hayata geçirilen 13 Bin Yıllık tarihi geçmişe sahip Kavılca Buğdayının tanıtım lansmanı ünlü şeflerin katılımıyla gerçekleştirildi. Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün iş birliğinde 4 yıla yakın bir süredir devam eden çalışmalar doğrultusunda Kavılca Buğdayımızın tanıtım lansmanında bir dizi aktivite düzenlendi. Programın ilk bölümünde Türk Mutfak Sanatları Uzmanı Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ve ünlü şef Ayvaz Akbacak’ın katılımıyla bir panel gerçekleştirildi.
ATSO Başkanı Çetin Demirci: Açış bölümünde konuşan Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Türk Patent ve Marka Kurumu Tarafından Coğrafi İşaretli Ürün olarak Tescil edilen Kavılca Buğdayının, şehrimiz ve bölgemiz için önemli bir katma değer yaratacağına vurgu yaptı.
SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca: Programda konuşan SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca, genetiği değiştirilmemiş iki buğday türünden birisinin Kavılca Buğdayı olduğuna dikkat çekerek, Kavılca Buğdayı üretim alanının son yıllarda hızlı bir artış gösterdiğini kaydetti.
Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber: “Kavılca Buğdayı, Ardahan Üniversitesi’nin bölgesel kalkınma çabalarının bir ürünüdür.” Bugün Ardahan Kavılcası Üzerine bir program gerçekleştiriyoruz. Kavılca buğdayı artık daha fazla bilinen ve ekilen bir ürün haline geldi. Ardahan Üniversitesi olarak bu projenin lokomotifi olmanın mutluğunu yaşıyoruz. Ardahan Valiliği, SERKA ve ATSO’nun desteğiyle yürütülen bu proje Kamu-Üniversite iş birliğinin en önemli örneklerinden birisidir. Bir şehri kalkındırmak tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte hareket etmekten geçiyor. Sağlıklı gıda tüketmenin büyük bir önem arz ettiği günümüzde bizlerde Ardahan Üniversitesi olarak kavılca buğdayından elde edilmiş un, bulgur, şehriye ve makarna gibi ürünleri kampüsümüzde öğrencilerimizin ve personelimizin tüketimine sunmaya başladık. Bu sene devreye aldığımız, deneme üretimleri biten ve seri üretim yapacağımız Kavılca Buğdaylı Makarna ve Erişte Tesisimizin yanında inşallah bu sene Kavılca Buğdaylı Ekmek Fırınımızı Tarım ve Orman Bakanlığımız ve SERKA’nın destekleriyle kuracağız. Değerli misafirlerimizden Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Daire Başkanı Dr. Başak Egesel hanıma ve gıyabında bakanlığımıza desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Cineviz’e de ayrıca teşekkür ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Kültür Yolu Festivali Gastronomi yürütücüsü Ramazan Bingöl ve ünlü şef Ayvaz Akbacak, yaptığımız bu faaliyetleri göstermek ve Türkiye çapında tanınmasını sağlamak için şehrimize davet ettik. Bu vesileyle Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Aşçılık Bölümü öğrencilerimiz önemli şeflerle workshop’lar gerçekleştirme fırsatı buldular. Üniversitemiz Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisimiz, Genel Sekreterliğimiz ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımız ve gıda mühendislerimiz bu süreçte önemli katkılar sağladı.
Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek: Yaklaşık 4 yıldır Valiliğimiz, Üniversitemiz, İl Tarım Müdürlüğümüz, ATSO ve SERKA’nın ortaklığında Kavılca Buğdayı ile ilgili birçok faaliyet gerçekleştirmekteyiz. Ürün ile ilgili Coğrafi İşaret almanın sevinci içerisindeyiz. Siyez bulguru ile aynı öneme ve değere sahip Kavılca Buğdayının üretim alanının genişlemesi için alım garantisi veriyoruz.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Eştürk: Kavılca tarımsal üretimi yapılan ilk buğday çeşitlerinden biridir. Dolayısıyla Kavılca Buğdayının genetik özellikleri bir değişikliğe uğramadan korumuştur. Lif, mineral madde, aktif bileşenler vitaminler açısından zengindir. Çölyak hastalarında reaksiyona neden olan glutenin içeriği düşüktür. Biyolojik yararlılığı yüksek protein kalitesine sahiptir. Biyoteknoloji firmalarının üzerinde en çok çalıştığı tarım ürünlerinden biri olan buğdayi soguga, kuraklığa, böceklere küflenmeye karşı dayanıklı hale getirmek için çalışılmaktadır. Kavılca Buğdayı ise bu özelliklerin hepsine doğal olarak sahiptir. Ayrıca organik ve doğal tarıma uygun bir buğday çeşididir. Bu yüzden de tüketilecek en sağlıklı buğday çeşitlerinden biridir
TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl: Bugün Ardahan için tarihi bir gündür. Yakın zamanda tüm Türkiye’de ve dünyada tanınan ve bilinen bir ürün haline gelecek olan Kavılca Buğdayı için bu panel bir dönüm noktasıdır. Kavılca Buğdayını gastronomi turizmi ile katma değer yaratan bir ürün haline getirmek arzusu içerisindeyiz. Kavılca Buğdayı, Ardahan için işlenmemiş bir pırlanta gibidir. Hep birlikte bu buğdayı iyi bir nakkaş gibi işleyerek dünyaya duyuracağız. İnsanların Ardahan’a geldiklerinde Kavılca Buğdayından elde edilmiş ürünleri yemekleri ve ürünleri tüketmelerini mecbur hissettirmeliyiz. Ramazan Bingöl olarak bu buğdayının tanıtımı için elimden geleni yapacağım.
İyi Tarım ve Organik Tarım Uygulamaları Daire Başkanı Dr. Başak Egesel: Gıda, Cumhurbaşkanlığı Kalkınma Planı olmak üzere birçok alanda en hayati konuların başında gelmektedir. Çiftçilerimizin üretimdeki karlılıklarını görmelerini mümkün kılmak amacıyla teşviklerimizi artık ürün üretimi gerçekleştirildikten sonra değil öncesinde vermeye başladık. Bizim için Kavılca Buğdayı stratejik bir üründür. Kavılca özelinde Ardahan Havzalarında üretimin yaygınlaşması amacıyla; temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme desteği olmak üzere üç farklı kalemde destek sağlayacağız.
Dr. Öğr. Üyesi Bilge Sayın: Bilge Sayın, Kavılca Buğdayının Besin ve Gastronomik Değeri başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Kavılca Buğdayının özellikleri, beslenme değeri, gastronomide değerlendirme imkanları ve Üniversitemizin buğday ile ilgili çalışmaları hakkında detaylı bilgi veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Üyesi Bilge Sayın, 13 bin yıl öncesine ait özelliklerini koruyan Kavılca Buğdayının “Antik Buğday Grubu”nda yer aldığını belirtti.
Personel Daire Başkanı Filiz Vural: 2015 yılında Ardahan Belediyesi’nin katkılarıyla Dr. Zehra Tuğba Abacı ile birlikte hazırladıkları Ardahan Mutfağından (Ardahan Cuisine) adlı kitap ile bilgi veren Başkan Filiz Vural, eser için 3 yıllık bir çalışma sürdürdüklerini ifade etti. Kitapta yer alan tüm unlu mamüllerin yapımında Kavılca Buğdayını kullanmanın mümkün olduğu söyleyen Vural, Kavılca Buğdayının Ardahanımız için büyük bir şans olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından panelistler katılımcılar tarafından yöneltilen soruları cevapladı. Programın öğleden sonraki bölümünde ise TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, Şef Ayvaz Akbacak, Üniversitemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Aşçılık Bölümü akademisyenleri ve öğrencilerinin katılımıyla Ardahan Milli Egemenlik Parkı’nda Kavılca Ürünleri Workshop etkinliği gerçekleştirildi.